Mijn leven in de Wippolder
-Toen-

 

AllerleiContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Op deze pagina's zal ik voorlopig een aantal onderwerpen plaatsen die ik nog niet heb ingedeeld naar andere pagina's.

"Amateur" en  "Silky" sigaretten

Silky sigaretten pakjeMijn eerste ervaring met roken was - zoals door u verwacht -  al op jeugdige leeftijd. Op het "boldertje" - een kleine opbergruimte boven de deuren in de slaapkamertjes - lagen bij de familie Gouweleeuw de nodige overgebleven pakjes sigaretten uit de oorlog opgeslagen. "Silky" en "Amateur"  waren de zeer toepasselijke merknamen voor beginnende rokers zoals ik en vriend Robbie Gou-weleeuw. Het moest worden uitgeprobeerd. Een paar pakjes wegnemen en op pad. Amateur sigaretten pakjeDe poort in of naar een afgelegen plekje langs rijksweg 13. De eerste keren is dat niet zo heel goed bevallen. Wij werden beiden behoorlijk misselijk, hetgeen ons er - onbegrijpelijk - niet van weerhield het af en toe nogmaals te proberen. Soms ging dat wel eens mis hetgeen mij brengt bij het volgende onderwerp.

Wijkagent Kloots

Ik weet niet meer wat de werkelijke omschrijving/taak van deze man was. Stille, wijkagent of rechercheur? Iedereen noemde hem altijd bij naam. "Kloots" dus! Ik weet wel dat het een hele grote man was met grote schoenen(kistjes) en een hele grote fiets met zweefzadel. Hij zat kaarsrecht op zijn fiets met zijn lange regenjas of aan, of zijn regenjas punctueel opgevouwen op de bagagedrager! Hij fietste de gehele dag door de wijk en als je pech had dan was je de klos. Zo ook wij - ik en Robbie - na wederom een nieuwe rookpoging. Hij zag dat en ging dan steevast - na je aangesproken te hebben -naar je ouders om de boel te "verraden". Thuisgekomen kreeg je dan alsnog op je sodemieter! Bleef dat nou maar bij dit soort dingen dan kan ik dat nog begrijpen maar hij ging ook naar je ouders als je één van je buurmeisjes of misschien wel aanstaande vriendinnetjes een "zoentje" probeerde af te troggelen. De man wist precies de plekken in de wijk te vinden waar deze aktiviteiten plaatsvonden en ging na een reprimande te hebben uitgedeeld dus weer steevast naar...........inderdaad, de ouders van beide betrokkenen! De meisjes mochten hierna meestal lange tijd niet meer naar buiten! De jongens kwamen er meestal beter van af. Die hadden het toch wat gemakkelijker!

Naakt spelen rond het meer in de Schoemakerstraat

Wonend aan de Schoemakerstraat maakten wij er bij mooi weer een aktiviteit van om indiaantje of papoeaatje te spelen rond het meer aan de Schoemakerstraat. De Schoemakerstraat was er nog niet maar het meer voor het later aan te leggen TNO complex was alvast wel gegraven. Het lag dus midden in de polder zodat er geen pottenkijkers waren. Het meer was rondom omgeven met een houten beschoeiing.
Indianen en zeker papoea's dragen weinig kleren zodat wij ons dan ook poedelnaakt of voorzien van een - van een handdoek gemaakt - lendedoekje in de omgeving van het meer bewogen. Met speren in de hand achter elkaar aan rennend langs de rand van het meer om vervolgens één voor één achter de vooroplopende aanvoerder aan de plomp in te duiken. Sensatie natuurlijk! Wel uitkijken want de eerste meter langs de kant was vrij ondiep!

Celluloid - en schoenveters branden

Fietssturen zagen er in mijn jeugd zwart uit. Het nog niet verchroomde stuur was meestal omwonden met celluloid. Een materiaal dat volgens mij is uitgestorven, net als mica. Bij mooi weer - veel zon - was het dan leuk om wat celluloid van zo'n fietsstuur te "ontvreemden" en met een brandglas in de fik te steken. Kel..... wat rookte en wat stonk die troep. Niet te geloven! Eenzelfde effect gaf het om met zo'n zelfde brandglas een schoenveter in de fik te steken. Vlam doven en laten roken. Succes verzekerd! "Stinkende veter" heette dat!

"Het driehoekje"

De enige op- en afrit naar rijksweg 13 in het zuiden van Delft was naar mijn idee het verlengde van de Delfgauwseweg. Deze weg liep bij de huidige rotonde rechtdoor en werd voorbij - de nog niet bestaande - Jan den Oudeweg de oprit in de richting Rotterdam en de afrit vanuit Den Haag. Tussen deze op- en afrit bevond zich een groot driehoekig veld waar druk gebruik van werd gemaakt door wijkbewoners om te vliegeren etc. De bosjes langs deze op- en afrit waren een El Dorado voor het bouwen van hutten. Aan het begin van deze oprit tegenover de Kon. Emmalaan bevond zich de molen en boerderij van de familie Jansen. Hier ging je vaak stro, hooi of voer halen voor je huisdieren. Op het "driehoekje" werd later het allereerste wegenwachtstation van de ANWB in Nederland gebouwd. Station Pauwmolen, genoemd naar de molen in de Wippolder. Dat station staat er - door aanpassing van rijksweg 13 - al heel lang niet meer! 

Eetfrustratie

Warm eten was voor mij van jongst af aan een frustratie. Ik lustte echt niets. Er werd door moeders elke dag voor mij apart gekookt. Lief hoor maar opvoedkundig waarschijnlijk niet zo verstandig! Gebakken aardappels, bruine bonen, sla en een gehaktbal waren mijn dagelijkse favoriete voedsel. Ook rode bietjes met uitgebakken spekjes gingen er wel in, vooral als ik die op mijn verjaardag had uitgekozen. De rest echter niet! Verwend kre...
Vanaf mijn elfde jaar lag ik elke avond wakker in bed, nadenkend over hoe ik dit probleem in de toekomst ging oplossen. Ik zou n.l. later wel in militaire dienst moeten en dan moest je eten wat de pot schafte! Op 19-jarige leeftijd mocht ik met mijn baas op pad naar een meerdaagse werkaktiviteit op Ameland. Ik dacht "Geen probleem, in een hotel kun je bestellen wat je wilt!". Nou, nee dus! Eten wat de pot schaft als je intern bent. 's Avonds belde ik opgelucht naar het thuisfront en zei: "Raad eens wat ik gegeten heb? ....... Sperrrrcieeeebooooontjes!" Wat een overwinning op mijzelf! Gelukkig is het allemaal goedgekomen. Ik lust tegenwoordig alles en ben - wat eten betreft - trots op mijzelf!

"Radio Pijpekrijtje"

Wat is dat nu weer zult u zeggen. Nou, gewoon een geheime zender in de Wippolder maar niet draadloos maar gebruikmakend van het "Distibutienet" van de PTT ook wel NOZEMA genoemd. Men had in vele aangesloten woningen alleen een speaker in de huiskamer en twee draaiknoppen. Eén draaikop met vier standen voor de radiostationkeuze en een volumeknop. Ik weet niet of alle huizen daarop waren aangesloten of dat men een abonnement moest nemen. Een heel vroeg kabelsysteem dus! Radio Pijpekrijtje maakte gebruik van dit kabelnetwerk om in de omgeving van de Colignystraat muziek voor elkaar af te spelen. Je pelde de kabel open, haalde er de blauw/gele- en de rood/witte draad uit en verbond die met jou versterker/afspeelsysteem. Daarna konden o.a. Ready Mouse(Frans Veldhuis), Polle(Robbie Eduard), Knoerd(Jos Kuypers), Geurt Paardestal(Gerrit Visser) en Spruitje(Kees van Zuylen)) o.a. de nieuwste Elvis muziek of Stones plaatjes beluisteren. Niet slim om ook de andere kant van de Colignystraat van muziek naar eigen keuze te willen voorzien. Daarvoor werd n.l. een kabel van de ene kant van de straat naar de andere kant gespannen op een paar meter hoogte. Zichtbaar voor iedereen en dus ook voor de controledienst van de PTT (volgens mij beheerder van het netwerk).
Het l.. dus! Ik vermoed dat Henk Plazier het brein achter dit klandestiene radiostation was!

Klisrijden !!

Vanaf zestienjarige leeftijd gingen wij op elke redelijk zomerse avond en zeker in het weekend  met alle bromfietsvrienden uit de Wippolder naar de "KLIS". Rondje rijden met liefst een Puch maar een andere topbrommer (Roal Nord, DEMM, Benelly,Kreidler) was - bij gods gratie - ook welkom. Het rondje bestond uit Camaretten, Hippolytusbuurt, Choorstraat, Vrouw Juttenland, Voldersgracht. Camaretten..... en ga zo maar door. Rondje, na rondje, na rondje!  Gemotoriseerd vervoer was op dat moment in de stad gelukkig nog geen probleem! Achter elkaar in colonne een rondje rijden.... en nog één en nog één.  Uiteraard hoopte je op enige belangstelling van de op redelijk hoge hakjes, met rokken en petticoat paraderende deernes. Hoop deed leven! Vooraf had je er natuurlijk voor gezorgd dat je er op je best uitzag. Brilliantine in het haar en degenen die over voldoende haar beschikten hadden een kuif gecreëerd. Eerst thuis nog de jeugdpuistjes uitknijpen en dan verder aankleden. Spijkerbroek, overhemd met eroverheen een mouwloos vestje van opa, je suede Clarks aan. Misschien een zonnebril op? Ik weet het niet meer! Woooowhhh, je was er klaar voor!
Ik heb er nooit iets leuks aan over gehouden. Te blond, te kritisch of dachten de meiskes "Die kan ik toch nooit krijgen?" Ik zal het nooit weten maar een geweldige ervaring was het wel!


Mijn uitgaansleven !!

Vanaf mijn dertienjarige leeftijd is dat begonnen zoals u al elders op deze site hebt kunnen lezen. Biljarten! Maar eigenlijk begon het nadat ik een brommer van pa en ma kreeg! Wat een weelde. Ineens kon je de halve wereld over. Met mijn vaste vriend Bernie van Schijndel ging ik elk weekend op pad. In die tijd betekende dat vrijdag- en zaterdagavond. Bernie werkte al en ik kreeg zakgeld. Al het geld werd bij elkaar gelegd en daar deden wij dan alles van! Wij starten  - goed gekleed - onze Puchies in de Prof. Schoemakerstraat en vertrokken naar Den Haag waar we meestal na eerst de rosse buurt een paar keer te hebben rondgereden naar La Gaité gingen. Dat was gesitueerd op de Grote Markt. Daar speelde in die tijd altijd een bandje, Udo en the Black Albino's. Een geweldige tent. We dronken daar een aantal biertjes of andere versnaperingen en gingen dan meestal in de nacht terug naar Delft. Kijken of café-restaurant "De Bonte Os" nog open was. Of rechtstreeks, of op de terugweg eerst nog even langs de broodjestram in Voorburg. "Stuut" heette die tent volgens mij. Een oude omgebouwde tramwagen! Broodjes dat ze daar verkochten.....broodje lever, pekelvlees, halfom, enz! Dat vind je nergens meer. Althans niet in Delft! Kwamen we toch nog op tijd aan in "De Bonte Os" dan ontmoetten we daar meestal Ida(van Schaik) en Wil(...) Beide dames waren werkzaak bij V&D op de hoek van de Nieuwstraat/Hippolytusbuurt, vriendinnen en gek op lekker stappen. Ida was tevens een buurmeisje van mij op de Kloosterkade. Zij kwamen meestal met de trein terug van een avondje dansen in Hotel Amerika in Hoek van Holland en dronken ook nog een afzakkertje. Ida had natuurlijk thuis gezegd dat ze bij Wil sliep en Wil had thuis gezegd dat ze bij Ida sliep. Waar ze sliepen hing af van het verloop van de rest van de avond. Gewoon thuis bij Wil, bij Ida of .....bij ons thuis want waar de kat van huis is -mijn ouders waren meestal in het weekend op Katwijk- piepen de muizen. We hadden niets speciaals met elkaar, gewoon een stel leuke vrienden en vriendinnen! Of er op dat soort avonden ook andere vriendjes van ons meegingen naar Den Haag weet ik niet meer. Soms gingen we ook met een aantal jongens op de brommer naar het Huygenspark in Den Haag of scheurend door de duinen naar Noordwijk aan Zee. Op het Huygenspark speelden ook in de meeste kroegen leuke bandjes in die tijd. In de Monro Bar,..... The Tielman Brothers. Kicken dus!!!

 

Er zullen nog vele onderwerpen volgen. Hieronder alvast een opsomming van een aantal !


Portemonnaie trekken
Familie Waller
Verjaardagen....Bowl , sigaretten in glas, bessen + Vieux plus
Vrij opvoeden....wegwezen op verjaardagen
Stukje Karton op Spaken
Sinterklaas, Kerstmis klieren met kaarsen
Markt Hobbemaplein
Hijen Wees
Schoolgym touwen, paalklimmen tikken met stok