Mijn leven in de Wippolder
-Toen-

 

Belevenissen - Gebeurtenissen - HerinneringenContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
mvleeuwendelft@gmail.com

Onderstaand zal ik een aantal belevenissen, herinneringen en gebeurtenissen beschrijven welke ik op dit moment niet in één van de catagorien van het keuzemenu weet onder te brengen.

De Stones in het Kurhaus te Scheveningen

Op 8 augustus 1964 's avonds met een aantal vrienden van camping DE ZUIDDUINEN in Katwijk aan Zee  - op onze Puch's achter elkaar - in colonne rijdend - door de duinen afgereisd naar Scheveningen om een concert bij te wonen van ....De Rolling Stones. Op dat moment nog vrij onbekend maar dat duurde niet lang! Wat daar die avond is gebeurd kan ik nog niet helemaal bevatten. Ik zal me even rustig houden totdat u het filmpje hebt gezien. Let goed op het blonde ventje met zwarte koltrui die na 1.06 minuten in beeld komt......!

Juist gezien, dat ventje is waarschijnlijk de uitvinder van  stagediving oftewel.....It's me! Noodgedwongen dat wel! Dat kan je later toch niet aan je kinderen uitleggen. Om nooit meer te vergeten! Het was mijn eerste en tevens laatste concertbezoek. Dit zou je toch nooit een tweede keer kunnen meemaken. We waren daar buiten mijn campingvrienden Gerrit Burgemeester en Rinus......met een aantal bekenden uit Delft. Robbie Gouweleeuw, Inge Sinke, Gerrit Visser?, Fred Verbaan?

Na afloop nog wel even de LP gekocht. O.a. "Tell me" hebben we in de bunkers in Katwijk met een portable platenspeler grijs gedraaid.

Kerstbomenjacht

Daar keek je het hele jaar naar uit. De spannende weken in de kerstvakantie waarbij het uiteindelijk ging om het aansteken van het grootste vuur van de stad op de overgang van oud- naar nieuwjaar. Na de kerst je oude kleren aan en de hele dag op pad in de wijk om elke boom die naar buiten werd gegooid onmiddelijk te arresteren voordat rivaliserende buurtgroepen - Het Heilige Land en de Hakbijlenbuurt - zich ongezien van de bomen meester konden maken. Als de oogst schraal was werden de stoute schoenen aangetrokken om de aanliggende buurten zelf te bezoeken. Niet zonder risico want elke boom werd met gevaar voor eigen leven als een eigen kind behandeld. Je was in het bezit van een aantal simpele wapens zoals stokken en kettingen. Soms een ploertedoder of luchtdrukpistool. Gebruikt werden die niet maar het tonen er van dwong toch het nodige respect af. Probleem was elk jaar om de bomen op te kunnen slaan in de buurt van de latere vuurhaard. In het begin in de bunkers op het terrein van de s.v.Wippolder aan het Zuidplantsoen. later op het dak van de kleuterschool in de Aldegondestraat en nog later in het badhuis aan de Prof. Krausstraat.
Geloof mij de bomen werden 's nachts vanuit de dakgoten - o.a. door een buurtmeisje - bewaakt met lucht-buksen. Waar toch Leen!!.
Uiteindelijk kwam het moment dat de bomen in de fik moesten. In eerste instantie werd dit - onbegrijpelijk - jarenlang toegestaan op de kruising Aldegondestraat - Bosschastraat. Levensgevaarlijk midden tussen de huizen en de twee hoekwinkels. Later werd dit verboden maar het vuur moest branden op ......dezelfde plek. Traditie hé!
Dat was moeilijk met zoveel politie op de been. Slim zijn dus! Twee bomen aansteken op de hoek Bosschastraat - Prof. Krausstraat. Alle politie als een speer daar naar toe. Inmiddels razendsnel twee bomen aansteken op de hoek Prof. Krausstraat - Kloosterkade. Poltie gelijk door daar naar toe en dus uit het zicht van het uiteindelijke doel. Nu in noodvaart alle bomen vanaf het dak van de kleuterschool naar de kruising Aldegondestraat - Bosschatraatt, benzine er op, lucifer er bij en nieuwjaar vieren! Dat lukte natuurlijk geen twee jaar achter elkaar. Het vervolg heb ik waarschijnlijk niet meer meegekregen..Ik bezat in die tijd  niet veel zakgeld dus trapte ik vuurwerk dat in mijn buurt werd gegooid meteen uit om het een dag later met een kort lontje weer aan te steken. Gelukkig bezit ik alle ledematen nog maar wat hebben we allemaal idioot gedaan kan ik nu als "volwassene" stellen!

Branden

Nu we het toch over open vuur hebben. In en rond de Wippolder heb ik aardig wat branden en brandjes meegemaakt:

-     Scoutingonderkomen Schoemakerstraat
-     Boerderij - Molen  van Jansen aan de Jan de Oudeweg
-     Sanders behangfabriek te Delfgauw
-     Transformatorhuisje aan de Rijksweg
-     Lijm- en Gelatinefabriek
-     Clubgebouw s.v.Wippolder

Ronde van Delft

Ronde van Delft - alternatiefIn de vijftiger jaren werd de wielerronde van Delft nog gehouden in de Wippolder. Parcours : Kloosterkade - Jan de Oudeweg - Prof. Telderslaan - Prof. Schoemakerstraat. Een jaarlijks terugkerende happening die veel toeschouwers trok. De ronde werd 's avonds verreden. Vroeg in de middag waren de renners echter al in de wijk aanwezig om het parcours te verkennen en om een plekje te vinden waar ze zich konden omkleden. Dat gebeurde dus ook bij ons thuis. De stank van de massageolie komt me nu nog tegemoet als ik daar aan terugdenk. Polle Eduard stuurde mij een foto van de alternatieve ronde van Delft die ze zelf hadden georganiseerd! Gehouden op de Mekelweg in de TH wijk. Zoek waar hij staat?
Op de foto staan van rechts naar links ?, ? Thijs Boekee, Wim van der Vlist, ?, Gerrit Visser, Kees van Zuylen, Polle Eduard, Hans Mol, Jos Kuipers, Hans Peter Kalis, Bert Eduard, ?, Hennie Roos

 

Bouw van de TH /TU wijk

De bouw van de TH wijk Zuid oftewel het gedeelte tussen de Jaffalaan en de Kruithuisweg is denk ik begonnen met de bouw van Weg en Waterbouwkunde(tegenwoordig faculteit 3ME) Een mooi gebouw met rondom vijvers. Boven de ingang waren 4 vrouwenfiguren aanwezig. Water, vuur, lucht en aarde verbeeldend! Later volgde de bouw van Technische Natuurkunde, Civiele Techniek en Bouwkunde. Nog later werd de hoogbouw van Electrotechniek gerealiseerd. Gedurende de gehele bouw van deze TH wijk was dit gehele gebied voor ons als Schoemakerstraatbewoner een prachtig speelgebied. Door de gehele wijk liep ondergronds een gangenstelstel met daarin de verwarmingsbuizen voor alle faculteiten. Geweldig was het - als je nog openstaande -  in- en uitgangen wist te vinden om ondergronds met alle maatjes de gehele TH wijk te "doorgronden". Een superhut was dus al voor je gebouwd. Daar hoefde je zelf niets meer aan te doen. Sterke verhalen vertellen tegen je vriendjes - die er niet bij waren - was ook geen probleem. Verder waren de nog niet afgebouwde percelen van o.a. Technische Natuurkunde elk jaar een prachtig oefenterrein voor landelijke politiekorpsen. Er is daar wat met traangas gesmeten en geschoten! Tezamen met de hoge bergen op de plek waar nu de aula en de bibliotheek staan was het ook een jaarlijks terugkerend oefenterrein voor defensie. Overal werden tenten opgebouwd en vlogen de helicopters af en aan. In mijn prépuberperiode ontbrak het mij dus niet aan spanning!

Bijzondere Hagelbui......of kogelregen?

.........................