Foto
Mijn leven in de Wippolder
-Toen -

Hobby'sContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Hobby's heb ik van jongst af aan gehad, hierbij duidelijk gestimuleerd door mijn ouders. Ik zal ze trachten op te noemen. Waar mogelijk in de juiste leeftijdsvolgorde.

 - Meccano

Het spelen met meccano was in mijn jeugd toch wel een hele leuke bezigheid. Begonnen met een klein doosje. Lekker knutselen met schroefies, moertjes, grondplaatjes, wieltjes en asklemmetjes. Later steeds kleine uitbreidingsdoosjes kopen bij Prins in de Choorstraat. Een van de leukste dingen om te bouwen waren toch wel de kabelbaantjes door de huiskamer. Touwtje spannen van hoog naar laag, bakje met een wieltje er op plaatsen en spulletjes vervoeren van boven naar beneden en van links naar rechts. Toen er later ook nog een opwindbaar veermotortje en nog later een electromotortje op batterijen bijkwamen was het feest helemaal kompleet. Wat jammer dat je deze dingen niet meer ziet. Het was zo kreatief en geestprikkelend!  Daar heb ik nu nog "plezier" van!

- Figuurzagen

Figuurzagen heb ik ook veel gedaan. Huisjes maken, bootjes maken, kapstokjes van Roodkapje en de zeven dwergen of Donald Duck figuren. Later schilderen en ophangen in de gang. Altijd bezig!
Ik weet niet op welke leeftijd maar ik ben ook nog lid geweest van "Het gebroken zaagje", een hobbyclub in de kelders van de Maranathakerk aan de Charlotte de Bourbonstraat

- Modeltreinen

Modelspoorbanen - vooral leuke kleine rangeerlokomotieven - hadden en hebben nog steeds  mijn belangstelling. Goederenwagons erachter en rijden maar. Eerst met een oude BUB trein (grote rails). Later met Trix. Daar vond ik de rails natuurgetrouwer van dan die van Märklin. Huisjes bouwen van Faller en tunnels in het traject aanbrengen. Totaal niet mijn hobby was het gekloot met de rails. Iedere keer moesten die licht worden opgeschuurd om de roestaanslag te verwijderen. Anders wilden de treintjes echt niet meer vooruit. De problemen op het spoor zijn er dus al veel langer dan we denken!

-   Modelbouw

Op iets latere leeftijd begon ik met modelbouw. Eerst boten en later zweefvliegtuigen. Op de fiets naar  een winkel aan de Geestbrugweg te Den Haag - Rijswijk om een mooie bouwdoos te kopen en dan wekenlang in de kelder aan de Schoemakerstraat bezig zijn met het via een carbonpapiertje overbrengen van de bouwtekeningen op het hout. Veelal balsa, lekker licht! Zagen, Lijmen en later beplakken met vetvrij rijstpapier. Als dat droog was werd het met schellak ingesmeerd waarna het helemaal strak trok en keihard werd. Als het toestel klaar was (soms twee meter spanwijdte) na enige weken er mee naar buiten en uitproberen op de hoge bergen tegenover de huizen aan de Schoemakerstraat. Uitbalanceren met loodkorrels en daar ging jouw produkt, soms behoorlijke afstanden in glijvlucht afleggend! Een geweldig gezicht. Later werden mijn produkten - boten en vliegtuigen - ook voorzien van zelf gebouwde zend- ontvangers voor de besturing. De kwaliteit van de radioverbinding liet vaak te wensen over zodat menige zwempartij om de boot terug te halen het gevolg was! Maar wel lekker bezig toch!

- Gitaar spelen

gitaaranimatieWas ik 10 of 12 jaar toen ik begon. Ik weet het niet maar ik heb gitaar gespeeld. Veelal solonummers van de SHADOWS, of van de Ventures, Les Fantomes en de Jumping Jewels. Gitaarles had ik bij van Wilgen....? op de Kloosterkade aan de noordkant, niet bij Romeyn. Het ging lekker. Ik speelde in The Ripcords, een bandje met o.a. Hans Le Poole en Frans Storm. Oefenen bij Hans thuis op zijn kamer. Zelf versterkers, nagalm, echoapparatuur en speakerboxen bouwend. Echoapparatuur van een oude bandrecorder (Handysound). Extra koppen erbij, oneindig bandje monteren en klaar was Martin. Wij hadden toch geen geld voor VOX versterkers en Dynacord echoapparatuur! Ik had echter een probleem! Ik dorst niet op te treden en meldde me altijd ongeveer 10 dagen voorafgaand ziek. Dit om de echte reden van het falen te verdoezelen. Ik heb ook op mijn slaapkamertje nog met Polle Eduard gespeeld. Geloof me of niet maar die heb ik zo genoemd omdat hij een keer als keeper in ons A1 elftal bij S.V.Wippolder moest invallen en zijn haar had laten millimeteren. In die tijd! Vanaf dat moment was het Polletje Piekhaar oftewel Polle.

-   Electronica

Het knutselen met electronica was een andere favoriete bezigheid. Radiootjes bouwen (Pionier van Philips of de Padvinder uit Radio Bulletin), al dan niet met de visserijband (µcore spoel 402 van Amroh, de pootjes 2 en 4 doorverbinden). In eerste instantie met batterijen, later gevoed door een PSA (Plaat Stroom Apparaat) met een AZ1 buis. Uiteraard de nodige keren onder hoogspanning gestaan. Letterlijk en figuurlijk. Geweldig was het elke keer met Pa onderdelen te kunnen kopen bij Radio GUDO in de Fred. Hendrikstraat, radio RADAR in de Doelenstraat, radio Pelt op het Vrouw Juttenland of radio Bergman op de hoek Voldersgracht - Oude Manhuissteeg ( Mijn eerste kristaldetector!!!). Veelal werd ook radio TWENTE, radio STER of KONTAKT in Den Haag bezocht. KONTAKT vooral toen ik overstapte naar electronicaschakelingen met digitale technieken waaronder een digitale klok met 7 segments display. Eerst uren met alleen die displaybuisjes spelen en dan langzaamaan stuurelectronica toevoegen. In deze electronicahobby werd ik behoorlijk aangestoken en gestimuleerd door Henk Buurmans van de Kon. Emmalaan. Een collega van mijn vader op de TU. Hij was een verwoed zendamateur op de 2m en 80m band. Ik mocht dan vaak bij hem langs komen om mee te luisteren en zijn QSL kaarten te bewonderen. Een AR88 was één van zijn favourite zend- ontvangers. Ik heb later nog een keer een oude 19set (zendontvanger uit een legertank) omgebouwd naar netspanning en lag daar dan 's avonds - in bed - urenlang naar te luisteren!
Mijn radiohobby was goed te combineren met mijn klimcapaciteiten want er moest natuurlijk een behoorlijke antenne op dak worden aangebracht. Koperdraad, isolatoren en afstandhouders kopen en klimmen dan maar. Eerst twee bevestigingspunten maken aan twee naast elkaar gelegen schoorstenen en dan de antennedraad geisoleerd aanbrengen. Vervolgens een aftakking maken op 1/3 van de lengte en de afvoerdraad geisoleerd naar beneden brengen en je kamertje invoeren!

- Biljarten

Naast de intensieve sporten zoals voetbal en schaatsen die reeds zijn vermeld in andere rubrieken hield ik mij vanaf 13-jarige leeftijd ook bezig met biljarten. Ik was daar al lange tijd in geinteresseerd maar zag geen mogelijkheden totdat mijn vader het goed vond dat ik samen met mijn vriend Bernie van Schijndel ging biljarten in café De Bonte Os aan de Voldersgracht. Een vriend van mijn vader - Piet Schalker - stond daar in die tijd achter de bar dus dat was wel vertrouwd. Spannend zo'n eerste keer in het café. Uiteraard dronk ik wel eens een  glaasje. Bessen met Seven Up of een Cola met Vieux. Echt ouderwetse drankjes uit die tijd. Bernie en ik raakten - vooral - aan het biljarten verslaafd en gingen steeds vaker.

- Hardlopen

Was ik bijna vergeten. Naast voetbal en schaatsen hield ik mij ook bezig met lange afstanden lopen. Van jongst af aan had ik schijnbaar een behoorlijk stel longen zodat deze sport mij goed af ging. Op de voetbalvereniging had ik van jongs af aan mijn talent wel in de gaten en heb dat op de middelbare scholen uitgebreid. Ik deed vaak mee aan wedstrijden op de HBS en UTS waar ik - gezien mijn leeftijd - eigenlijk niet aan mee mocht doen maar met schriftelijke toestemming van mijn ouders kreeg ik dispensatie. Mooiste prestatie was een overwinning in de derde klas van de HBS op de 3000 meter. Ik wist daar op blote voeten - lopend op de sintelbaan van AV40 - schoolkampioen te worden.
hardloopanimatieLeuk te vermelden is dat ik op 10-jarige leeftijd werd bestolen van een Delfts kampioenschap voor voetbalverenigingsleden bij een lange afstandsloop in de Hertekamp omdat ik 500 meter voor de finish - op kop liggend - door supporters van de persoon op de tweede plek de verkeerde kant op werd gestuurd. Jan Bijl van DVC - de organiserende vereniging - werd toen winnaar. Goed balen dus!