School-8

Mijn leven in de Wippolder
- Toen -

 

Kleuter-, Lagere- en Middelbare SchoolContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Het Kleuterhuis

Na lange tijd onder moeders vleugels te hebben gebivakkeerd moest er uiteindelijk toch aan enige ontwikkeling worden gedaan zowel educatief als sociaal. Ik werd geplaatst op Het Kleuterhuis in de Sint Aldegondestraat. Een leuk oud sfeervol gebouwtje dat wij later nog voor hele andere doeleinden hebben gebruikt..... Juist het op dak verstoppen van de kerstbomen tussen de kerst en "het moment": De kerstbomen-verbranding op de overgang van oud naar nieuw! Ik dwaal weer af dus terug naar het onderwerp.
Kleuterklas AldegondestraatHet enige dat ik mij van dit kleuterschooltje weet te herinneren is dat ik een ontzettend leuke juf had. Juffrouw van der Velden. Woonde volgens mij op de Emalaan en is later getrouwd met één van mijn nabije buren. De heer Oostrom. Wat een gelukkige man moet dat geworden zijn!

Kleuterklas

Ken ik nog medepeuters van deze foto? Jazeker maar niet allemaal. Als u mij helpt zal ik beginnen.
Bovenste rij : Juffrouw v./d Wal, Kees van Seuren, Thijs Boekee, Martin van Leeuwen, Chris Kronshorst, Joop Eikelhoff, A.Klingers, v/d Horst, Kogter, L.Eckhard, Juffrouw Dijkstra
Tweede rij   : C.Wittenberg, Evert v/d Berg, Annemiek Vermeulen, Gerda Hofman, Sjaan Wijnmalen, Ineke Nederhof, Joop van Baarle
Derde rij    : Gerrie van Oosten, J.Breugel, E.Smidt, B.Jager, Roel v/d Berg, Kees van Swieten, Ans Proper, T. Bos, Henny Huisman, Hannie Korpel, Bram Visser, John Schreuder
Onderste rij : Annemarie Boer, M.Ariman, Mery Bonthuis, N.Kruiff, R.Broekhuizen, A.Bolder, F.Ploeger, I.Viskoop

De Keurenaerschool - School 8

School-8-vlagIk heb vroeger nooit geweten dat deze school naast de naam Keurenaerschool ook de klassificatie school 8 bezat. Daar kwam ik pas achter toen ik - op latere leeftijd - tegeltjes van de Porceleyne Fles ging sparen. Ook van mijn verblijf op deze school kan ik mij op dit moment niet veel herinneren. Ik heb vijf klassen op deze school doorlopen. De laatste klas - de 6e - heb ik doorgebracht op de Jan Vermeerschool in de stad. Dit als voorbereiding op de Hogere Burger School in de Mijnbouwstraat. Naar mijn bescheiden mening heb ik op de Keurenaerschool drie juffen / meesters gehad: Juffrouw Haak, Juffrouw Wijnands en meester Sterk. Ik ben daar echter niet zeker van. Bijzonder was dat je in de 5e klas vrijwillig kon kiezen voor Franse les na schooltijd. C'est à moi, j'ai pensé! De eerste zin die ik leerde was: Jean fume la pipe de papa!
Schoolreisje met lagere school
Een klein aantal dingen weet ik mij op dit moment nog wel te herinneren. Na schooltijd liepen wij vaak - ipv naar buiten - de trap op naar boven, naar de zolder alwaar wij - ik en mijn maatjes - ons stilhielden totdat alle leraren en ander personeel het pand verlaten hadden. Dan was het beesten op de zolder! Na afloop liepen wij rustig naar beneden - eerste etage - alwaar wij van binnen uit de deur aan de kopse kant van de school openden en zo op het dakje van de lerarenkamer uitkwamen. Het was daarna niet moeilijk je langs de regenpijp naar het schoolplein te laten zakken. De andere morgen ging je de school in en deed de deur op de eerste verdieping weer even snel op slot!
                                        Achterin de bus op schoolreis met Henkie v/d Burg en Joop Haak

Ik heb van deze school ook een trauma overgehouden. N.l. een antipathie tegen melk en de meeste melkprodukten. Ik kreeg op deze school voor het eerst "melk" te drinken. Om het goed te omschrijven "Schoolmelk"! Kleine flesjes die eerst de gehele dag tegen de verwarming aan hadden gestaan. Na eerst het deksel (zilverpapiertje) verwijderd te hebben nam ik een slok en heb deze op het toilet onmiddelijk verwijderd. Ik heb na deze tijd nooit meer iets te maken willen hebben met melkprodukten. Een fles of pak karnemelk of yoghurt pak ik nog steeds niet beet! Chocomel van Nutricia is echter - zeker steenkoud - mijn lievelings(fris)drank.
Een andere herinnering die ik aan deze school heb is de val van Ben Averbeek vanuit de regenpijp aan de achterzijde van de school. Op de plek waar nu de ingang is van muziekvereniging Prins Hendrik. Vroeger was dit een klein speelplaatsje aan de achterzijde van de school waar je lekker kon voetballen. Althans doelschieten! Nadat er een bal hoog boven het pleintje in de dakgoot was verdwenen is Ben Averbeek naar boven geklommen via de regenpijp. Bij de dakgoot aangekomen brak het koppelstuk van de regenpijp naar de dakgoot af en stortte Ben naar beneden. Ik denk een meter of 6 - 8. Daar waren rond de regenpijp helaas gevaarlijke haken rondom de regenpijp aangebracht waar Ben in bleef hangen met zijn arm, een meter of 3 boven de grond. De haken waren aangebracht om klimmen in de regenpijp te voorkomen! Het tafereel kan ik nog zo voor mij halen. Brrrrr!!!!

Jan Vermeerschool

Van de Jan Vermeerschool weet ik mij ook al niet al te veel meer te herinneren! Wel dat het een voorrecht was om daar de laatste klas van de lagere school te doen als voorbereiding voor de HBS waar je vervolgens naar toe ging. Je was daar op de lagere school eerder uitgebreid voor getest en uiteidelijk "geschikt" bevonden. Niet leuk om mijn oude schoolvriendjes van de Keurenaerschool vaarwel te moeten zeggen maar misschien won de trots het wel! En op die nieuwe school kreeg je toch zeker ook wel weer vriendjes!
Ik herinner mij meester Bardoux - de directeur -, meester v/d Heuvel en meester Schuitema. Allemaal kanjers waarvan meester Schuitema bijna mijn buurman was. Ik woonde op 11 jarige leeftijd n.l. al in de Schoemakerstraat. Verder voordeel van het verblijf op de Jan Vermeerschool was dat je in de stad verbleef - Voldersgracht - zodat je 's zomers meteen na schooltijd naar de opbouw van de Taptoetribunes kon. Hoogst interessant, al die militairen!

Hogere Burger School - HBS

Na de Jan Vermeerschool naar de HBS. Een hele verandering natuurlijk. Je behoorde eindelijk tot de grote jongens. Van de school weet ik me nog wel een aantal leuke dingen te herinneren. Allereerst de leraren en leraressen. Juffrouw Prins - Frans - met haar steeds terugkerende "Silence". Speyer - Biologie. Een geweldige aparte man die in die tijd al een electronisch horloge droeg. Een stemvorkmechanisme. Strijk en zet moesten de eersteklassers om beurten in de tuin van de school werken en mirikswortel mee terugbrengen. Er werd dan telkens een nieuw slachttoffer uitgekozen om een stukje op te eten. Geheid een berg tranen! Verder had hij een terarium waarin zich slangen bevonden. Een onsmakelijk gezicht was het voor mij elke keer weer als de meegebrachte kikkers, kuikens en andere lekkernij door de slangen verorberd werden. Verder weet ik mij te herinneren dat je op vrije middagen bij hem thuis langs mocht komen op de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Ook daar werd in de tuin gewerkt en tussendoor een kopje thee gedronken. Bij de thee mocht je 1 hagelslagje uit het doosje halen om te verorberen. Verder herken ik mij gymleraar Land. Ik vond het een geweldige man. Soms boksles ipv gewone gymles!HBS-klas En van de eerste verdieping in een zeil springen! Stoer!
Verder daagde hij in de eerste klas elke nieuwe leerling uit om ondersteboven in een paal in de gymzaal te klimmen. Dat was nog nooit iemand gelukt maar mij wel. Dan kan je niet meer stuk zul je begrijpen!. Omtrent mijn klasgenoten kan ik hetzelfde verhaal vertellen als op de andere scholen. Ik ken er nog een aantal maar lang niet alle! Help mij wederom!
Klassefoto - klas?

Hier volgen de namen die ik nog denk te weten. Of die namen ook goed zijn gespeld?
Linker rij bankjes van boven naar beneden:
? en Hans Le Poole
Guus ......?  en ?
Hans v/d Zijde en ?
?


Middelste rij bankjes van boven naar beneden:
 ?
Jan Brinkman?  en ?
Marian???... en Nel Hol
Frans v/d Giessen? en Piet Bakker
Gijs....? en Alex Buyen van Weelderen????

Rechter rij bankjes van boven naar beneden:
Grada Breedveld? en Nel Buys
Marja Weeber?
Yolanda Kooistra? en Tineke Bos?
Hanny Godefroy en Martin van Leeuwen
Leo Schalker???? en ?

Er komen er nog wel meer boven maar vooralsnog.......? Het valt me wel op dat er wel allemaal hele leuke meisjes in de klas zaten. Ik was toen denk ik nog niet echt "wakker" of te "verlegen". Hoewel, ik vond Hanny toch wel heel erg leuk! Zelf weet ze dat sinds kort en schrok behoorlijk. Begrijpelijk voor de kenners! Sorry mannen!  Ook jullie waren waarschijnlijk heel leuk maar...... !
Uit andere klassen op deze school weet ik mij nog de volgende namen te herinneren : Ton Ouwersloot, Bertram Peeters, Branca Leers, Kitty Brinkman, André Plomp, Ben van Buuren, Rietje Broekhuijzen -ook een vlammetje-, Arie Boer, Eugenie Gaiser.

De school is voor mij niet gelopen zoals verwacht. Ik vond er niet zo veel aan om heel veel vakken te leren waar ik later niets mee kon (behalve algemene ontwikkeling - niet onbelangrijk!). Ik bleef in de eerste klas zitten en in de derde wederom. Pa besloot toen om mij naar een school met technisch onderwijs over te hevelen. Hij wist zeker dat ik daar meer op mijn plaats zou zijn. Werken met de handjes, creatief zijn!

UTS Electronica - Christiaan Huygensschool Rotterdam

...........................

Zelfstudie Digitale techniek

---------------------