Mijn leven in de Wippolder
- Toen -

 

Vakanties Heerde - Arnhem - Breda - KatwijkContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

De vakanties

Spelen in de beekIk weet mij niet anders te herinneren dan dat wij vanaf mijn geboorte gezamelijk met de familie Verbaan (Ome Dirk, tante Leen, Hilda, Ria, Fred, Diana?)  en de familie Voskuil (Oom Herman, tante Mies, Ruud, Richard) op vakantie gingen naar een zomerhuisje - verbouwd kippenhok - bij Blauwenoord in Heerde. Wat een heerlijke tijden in die prachtige avontuurlijke bossen. Fietsen, speurtochten, spelen in de beek met stoombootjes, 's avonds wild kijken. Wow!! Natuurlijk had je een vilten toeristenmutsje gekregen met "Veluwe" erop en bezat je een van je zakgeld gekocht zakmes. Je moest toch een een mooie wandelstok kunnen maken! Dat kon in die tijd gelukkig nog allemaal!

Spelen in de beek - Heerde

Vakanties Arnhem en Breda

Wordt vervolgt!

Het zomerhuisje in Katwijk

Na de vakanties in Heerde, Arnhem en Breda hebben mijn ouders op een gegeven moment een "zomerhuisje" aangeschaft in Katwijk aan Zee. Wanneer we daar precies neergestreken zijn weet ik niet precies meer, dat ga ik aan mijn familieleden vragen. Mijn ome Jaap en tante Cor bezaten al zo'n huisje. Het "zomerhuisje" bestond uit een houten geraamte waarover een wit zeildoek gespannen werd. I.v.m brandgevaar was het in den beginne verboden een houten dak en houten zijkanten aan te brengen. Wel lekker licht binnen! De huisjes werden in het voorjaar opgebouwd (1 april) en in het najaar weer afgebroken(1 september?) Sommigen hadden een opslagplaats in Katwijk zelf, anderen namen de huisjes afgebroken op een vrachtwagen mee naar hun woonplaats waar dan opslag voorradig was. In de winter werd er in diverse kelders of andere ruimten druk getimmerd en geschilderd. Of om de bestaande huisjes op te knappen of om een nieuw huisje te bouwen.
In korte tijd waren wij niet de enigen uit de familie die zo'n onderkomen bezaten. Al snel volgden mijn broer, zus, tante Bep en oom Wout v/d Engel, ome Dirk en tante Leen Verbaan en wat later mijn nichten Riet Lemaire en Hilda Verbaan met aanhang Fer Limme en René Troost. Je kunt begrijpen dat het een dolle bedoening was met al mijn nichtjes, neefjes en andere kenissen uit Delft en uit andere steden. Met vele vrienden trok ik daar op. Ik zal er een aantal noemen. Joop, Jan en Mia de Bruijn, Rein Hoek, Hans en Sjaan Esschoten, Fred Verbaan, Bep en Ans Turkenburg, Fred Verbaan(Allen Delft), Gerrit Burgemeester(Utrecht), Annelies....(Leiden), Joke....(Leiden) Rinus.....(Utrecht)Rens......(Utrecht) Jos Groenheyde, Wim Maas(beiden Delft) en last but not least mijn nichtje en maatje in die tijd Cock Le Mair. Er komen er vast nog meer boven water.
Elk weekend gingen we - als ik niet moest voetballen - op vrijdagavond weg en kwamen dan op zondagavond weer terug. In de schoolvakanties vertoefden we er soms 6 - 8 weken waarvan pa er natuurlijk een aantal gewoon moest werken. Bij mooi weer vertoefden we de gehele dag op het strand, zwemmend, voetballend, vissend of gewoon luierend. Was het weer wat minder dan konden we hele dagen zoet zijn met spelen in de duinen. Soms met een paar vrienden soms met de gehele familie afzakkend naar het Panbos waar verstoppertje werd gespeeld en gepicknickt. Een bezienswaardigheid in de duinen was "De chinese muur", een stenen wal van een paar meter hoog. De muur was midden in de duinen en meren geplaatst van de zeereep richting vliegveld Valkenburg.
Andere bezigheden waren het zoeken naar kruit uit WWII langs het duinpad enkele kilometers zuidwaards vanaf de camping of het afstruinen van de gigantische bunkers in de zeereep.

Wordt vervolgt!