Buitenspelen

Ik helemaal rechts, wie verder?

Mijn leven in de Wippolder
-Toen -

 

Vrijetijdsbesteding - AlgemeenContact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Vrijetijdsbesteding is een ruim begrip! Een groot gedeelte van de vrijetijdsbesteding bestond veelal uit het spelen rond het woonhuis al dan niet met vriendjes en vriendinnetjes. Zie foto linksboven. Waar we naar kijken, geen idee! Kattekwaad uithalen en donderjagen in de wijde omgeving van het woonhuis behoorde daar uiteraard ook tot de bezigheden. Verder zal ik trachten te beschrijven wat er zoal voor spelletjes op straat en op het schoolplein gedaan werden.

Voor en na schooltijd   -    lagere schooltijd

Uit  mijn kleuterschooltijd herinner ik mij dat we eindeloos bezig konden zijn om vooruit te leren komen op een "Vliegende Holander". Een hele kunst met die vreemde trapbeweging. En van de buurkinderen had wel zo'n ding thuis dus we waren er uren mee bezig.
Verder weet ik dat we ontzettend veel cowboytje en indiaantje speelden. Alle vriendjes droegen toen een volledig cowboy- of indianenpak, iets dat je zo in de winkel kocht of dat moeder wel kon maken. Hevig Schoolfoto cowboylevenrennend en schietend met klapperpistolen werd Kloosterkade, Emmalaan en de poort daartussen onveilig gemaakt. Er vielen vele "doden" die na 30 tellen weer "levend" op mochten staan en weer mee konden doen. Altijd weer ontstond dan de discussie of je wel 30 tellen had gewacht. Een variant op de klapperpistolen vormde het pijltjes of besjes schieten vanuit een zelfgemaakt geweer met loop van electriciteitsbuis - de blaaspijp! Het was hierbij natuurlijk veel duidelijker of je al dan niet was "doodgeschoten" ook al vond je zelf natuurlijk dat je niet was geraakt. Naast!! Ineens schiet mij te binnen dat we ook nog pistooltjes maakten van een luciferdoosje, n of twee wasknijpers, een stuk touw en meerdere stevige elastieken. Het kwartje moet nog even vallen om dat weer boven te krijgen. Weest geduldig. Wel weet ik dat ze goed schoten! Waarmee? Ik weet het effe niet!
Nu we toch bezig zijn met schiettuig etc. komt er ineens boven water dat wij - wel wat ouder - een ouderwetse sleutel - met holle buis - en een spijker die in die buis paste met een touwtje van ongeveer 50cm aan elkaar bonden, de sleutel vulden met kruit van luciferkoppen, spijker in de buis en dan maar rammen tegen een muur. Dat gaf harde knallen!. Een variant waren twee grote bouten  - M10 of  M12 - gekoppeld door een bijbehorende moer. Vullen, losjes aandraaien en in de lucht gooien, weglopen en ....BAMMMMM!!   
Verder werden met de buurtvriendjes en vriendinnetjes onderstaande spelletjes gedaan:
-     stoeprandje gooien
-     hinkelen
-     knikkeren
-     puttenloop(een soort softbal)

Een geliefde bezigheid van mijzelf was het om mijzelf in de buitenband van een auto "op te vouwen" en dan door mijn vriendjes door de straat of gehele buurt gerold te worden. Dat ik daar niet doodziek van werd? Hoe gek kun je zijn!

Woensdagmiddag  - lagere schooltijd

Op woensdagmiddag gingen we dikwijls met een aantal schoolvriendjes en buurjongens op pad. Vaak richting de Witte Garage, gelegen aan de westkant van rijksweg 13 richting Rotterdam. In eerste instantie doorzochten we dan de bosjes gelegen net onder het viaduct door van de Delftsestraatweg. Waarnaar wij dan op zoek waren?  Ja, inderdaad naar - meestal doorweekte - erotische lectuur die vanuit op rijksweg 13 rijdende auto's uit het raam werd gesmeten omdat de eigenaren daar natuurlijk in die tijd niet mee thuis dorsten te komen. Spannend! Ik herinner me nog n bladnaam Spic en Span. Een soort iets pikantere Lach. Interessant hoor voor jochies van mijn leeftijd. Vervolgens - over het fietspad dat van Rotterdam naar Den Haag liep - door langs ijsclub Voorwaarts naar het eendeneiland. Dit eiland lag iets zuidelijker dan de ijsbaan en een 100m vanaf de weg. Je moest wel zorgen dat je niet gezien werd want dan was je de klos. Verder door naar de Ackerdijckse plassen waar het een lieve lust was om naar de bijzondere vogels te kijken. De broodvisser hier aktief  was altijd een onderwerp van gesprek. Afijn, we moesten ook nog naar huis terug dus de rijksweg werd overgestoken bij de Witte Garage en dan ging het al "slootje tuttend" terug naar richting de Wippolder. Dat was nog een hele tocht op deze manier. Het ging ook niet altijd goed. Diverse keren was de sloot toch te breed en had je een nat pak. Hadden we tijd genoeg dan was het voordat je thuiskwam op een geschikte plek uitkleden en de kleren drogen boven een houtvuurtje. Je wilde n.l. niet graag zeiknat thuiskomen.
Als je hier aan terug denkt dan kan je je niet voorstellen wat je allemaal deed op een middag. Schijnbaar had je een ander idee van tijd en van wat je in die tijd kon doen!

Dinsdag- en donderdagmiddag   - middelbare schooltijd

Toen ik - op wat latere leeftijd (12+ en dus al wonend in de Schoemakerstraat) op de HBS zat was ik op dinsdag- en donderdagmiddag altijd vrij. Huiswerk maken was niet echt een hobby dus werd er bijna elke dinsdag- en donderdagmiddag op het schuin aflopende veldje voor de deur gevoetbald. Twee tegen twee. Doodvermoeiend maar heerlijk! Meestal werd er gevoetbald met de buurjongens die ook vrij waren. Bernie van Schijndel, Roel Sauerbreij, Michiel v/d Mast. Werd het te druk dan deden we grote partijen met Paul Hoogendijk, Hans van Zwet, Gerard Diehl, Cor en Aad Haring.
Een andere liefhebberij op de vrije schoolmiddagen was een tocht naar het gebouw van Grondmechanica dat toen als enige bebouwing midden in de polder lag. Waarvandaan het bereikbaar was weet ik niet meer. De Schoemakerstraat en de Stieltjesweg waren er nog niet!
We liepen dan vanuit de Schoemakerstraat - waar nu de bibliotheek staat eerst langs de volkstuinen. Daarna over de hoge kleibergen naar het zuiden, een snel stromend watertje passerend alwaar we trachten salamanders te vangen. Prachtig die diertjes met oranje buikjes. Daarna ging het verder door polderlandschap naar het zuiden, uiteindelijk naar de achterzijde van Grondmechanica. Waarom daar naar toe zult u zich afvragen! Nou, daar was n.l. een afvalplaats waar meestal allerlei glazen flesjes met geheimzinnige felgekleurde vloeistoffen in lagen. Misschien was dat chemische troep maar daar had je in die tijd niets mee. Het was gewoon mysterieus en dus spannend!

Weekenden

Komt er  aan!

-----------Vervolg vrije tijd